Ατάκες της 81ης Απονομής


Οι περισσότεροι θεατές θα μείνουν στον αριθμό των βραβείων. Αλλοι, θαμπωμένοι από τα φλας των φωτογράφων, αρκούνται στις εντυπωσιακές εμφανίσεις που περνούν από το κόκκινο χαλί κι από τα κουτσομπολιά της επόμενης μέρας. Εκείνο όμως που πραγματικά δίνει τον παλμό της οσκαρικής τελετής και δίνει το πραγματικό της περιεχόμενο είναι τα ίδια τα λόγια των πρωταγωνιστών -βραβευθέντων και μη. Οι δηλώσεις τους, ενθουσιώδεις αλλά και με αγωνία καθώς διασχίζουν το κόκκινο χαλί, οι ατάκες που εκτοξεύουν με άνεση και χιούμορ όταν βρίσκονται επί σκηνής, μα κυρίως τα λόγια τους, όταν με τρεμάμενη και συγκινημένη φωνή παραλαμβάνουν το πολυπόθητο αγαλματίδιο, είναι αυτά που θα μείνουν, όταν σβήσουν τα φώτα στην πιο φαντασμαγορικής τελετή της κινηματογραφικής βιομηχανίας.

Ποιος θα ξεχάσει άλλωστε τον εμφανώς ξαφνιασμένο Sean Penn («Milk») που, παραλαμβάνοντας το βραβείο για τον Α' Ανδρικό ρόλο, απευθύνθηκε στα μέλη της Ακαδημίας, λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ: "Βρε κομμούνια, και φιλοαδερφές -δεν το περίμενα αυτό! Γνωρίζω πολύ καλά πως συχνά είναι πολύ δύσκολο να σας είμαι συμπαθής, αλλά με άγγιξε πολύ η εκτίμηση που μου δείξατε", αναφερόμενος τόσο στο ρόλο του, στον οποίο υποδύεται τον ομοφυλόφιλο πολιτικό Harvey Milk, όσο και στην δική του πολιτική δράση, την οποία πολλοί από τους συναδέλφους του αντιμετωπίζουν με καχυποψία. Η Kate Winslet («The Reader») από την άλλη, αν και επίσης ξαφνιασμένη, ήταν πολύ περισσότερο προσηνής αλλά και... πολιτικώς ορθή. "Θα έλεγα ψέματα αν έλεγα ότι δεν είχα σχεδιάσει στο παρελθόν αυτή την ομιλία. Νομίζω ότι πρέπει να ήμουν οκτώ ετών και κοιταζόμουν στον καθρέφτη του μπάνιου. Αυτό (κρατώντας το αγαλματίδιο) ήταν το μπουκάλι με το σαμπουάν. Να λοιπόν που τώρα δεν είναι μπουκάλι με σαμπουάν" είπε κατασυγκινημένη, αφού επιτέλους, μετά από 5 υποψηφιότητες, ήρθε και η σειρά της να φύγει με το βραβείο στα χέρια.

Πριν από αυτή, η Penelope Cruz («Vicky Christina Barcelona») είχε παραλάβει το αγαλματάκι της για τον Β' γυναικείο ρόλο εμφανώς τρακαρισμένη: "Έχει λιποθυμήσει κανένας ποτέ εδώ πάνω; Γιατί νομίζω ότι θα είμαι η πρώτη", αναρωτήθηκε πριν ξεκινήσει τον ευχαριστήριο λόγο της σε σπαστά αγγλικά αλλά και ισπανικά. Η συγκινητικότερη ίσως στιγμή της βραδιάς ήταν, όπως αναμενόταν, η βράβευση του πρόωρα χαμένου Heath Ledger («The Dark Knight»). Ο πατέρας του, η μητέρα του και η αδερφή του, χωρίς πολλά λόγια και με λιτές κουβέντες παρέλαβαν το βραβείο Β' Ανδρικού ρόλου, με μια μισοδακρυσμένη αίθουσα να τους παρακολουθεί: "Αυτό το βραβείο απόψε θα επικύρωνε ταπεινά τη σεμνή αποφασιστικότητα του Heath να γίνει πραγματικά αποδεκτός από όλους εσάς εδώ, τους συναδέλφους του, σε έναν χώρο που τόσο αγαπούσε".

Έξω από τους συνήθεις και τυπικούς ευχαριστήριους λόγους ήταν επίσης τα λόγια του Simon Beaufoy (βραβείο για τη διασκευή του σεναρίου του «Slumdog Millionaire») που ομολόγησε ενθουσιασμένος πως "υπάρχουν κάποια μέρη στον κόσμο που δεν θα φανταζόσουν ποτέ ότι μπορεί να βρεθείς -για μένα είναι ο Νότιος Πόλος, το πόντιουμ στα καλλιστεία της Μις Κόσμος και εδώ", καθώς και του αξεπέραστου κωμικού Jerry Lewis (βραβείο για το φιλανθρωπικό του έργο) που με συγκινητική γλυκύτητα είπε: "Για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου νόμιζα ότι το να κάνεις καλό για κάποιον δεν σημαίνει ότι θα λάβεις έπαινο για αυτή την καλοσύνη σου μέχρι σήμερα. Αυτό το βραβείο αγγίζει την καρδιά μου και τα βάθη της ψυχής μου".

Αξιομνημόνευτα ήταν και τα λόγια του Dustin Lance Black, σεναριογράφου του «Milk», που βρήκε την ευκαιρία να απευθυνθεί στο ομοφυλόφιλο κοινό λέγοντας με σθεναρή φωνή: "ό, τι κι αν σας έλεγαν από τις εκκλησίες, τις κυβερνήσεις και τις οικογένειές σας, ότι αξίζετε λιγότερο, να ξέρετε ότι είστε όμορφα, υπέροχα πλάσματα με αξία και ότι, ανεξάρτητα με ό, τι σας λέει ο καθένας, ο Θεός σας αγαπάει και πολύ σύντομα θα έχετε ίσα δικαιώματα", κάνοντας έμμεσα αναφορά στις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση Obama.

Φυσικά από τους βραβευθέντες δε θα μπορούσαν να λείπουν και τα λόγια του αεικίνητου και κατενθουσιασμένου Danny Boyle που ανέβηκε... χοροπηδώντας για να παραλάβει το βραβείο σκηνοθεσίας για το «Slumdog Millionaire», για να εξηγηθεί στη συνέχεια χαμογελώντας πλατιά: "Τα παιδιά μου είναι πολύ μεγάλα τώρα για να το θυμούνται, αλλά όταν ήταν πολύ μικρότερα, τους είχα ορκιστεί ότι αν συνέβαινε ποτέ αυτό το θαύμα, θα παραλάμβανα το βραβείο στο πνεύμα του Τίγρη από τον "Γουίνι το Αρκουδάκι", οπότε περί αυτού πρόκειται", για να αποτίσει στη συνέχεια ένα φόρο τιμής στο Μουμπάι (γνωστό με το αποικιοκρατικό του όνομα... Βομβάη), την πόλη που πρωταγωνιστεί με τις εικόνες της στην ταινία του, χαρακτηρίζοντάς τη "ατελείωτη, αδιάσπαστη, αγέννητη".

Μπορεί φέτος η παρουσίαση να μην ανατέθηκε σε κάποιον κωμικό, όπως γινόταν παραδοσιακά, όμως οι κωμικές ατάκες από τον παρουσιαστή της βραδιάς Hugh Jackman, δεν έλειψαν. Ξεκίνησε συστήνοντας τον εαυτό του, λέγοντας αυτοσαρκαστικά: "Η Ακαδημία όπως φαίνεται χαιρετίζει την ποικιλία στις επιλογές.. Δείτε την Kate Winslet. Είναι Βρετανή, και υποδύεται μια Γερμανίδα. Είναι υποψήφια... ή τον Robert Downey Jr. , που είναι Αμερικανός, και υποδύεται στην ταινία έναν Αυστραλό που με τη σειρά του υποδύεται έναν Αφροαμερικανό. Είναι υποψήφιος. Εγώ, από την άλλη, είμαι Αυστραλός, υποδύθηκα έναν Αυστραλό, σε μια ταινία που λεγόταν Αυστραλία. Κι είμαι απλά παρουσιαστής».

Στη συνέχεια γύρισε προς τον αθυρόστομο Mickey Rourke, γνωστό για τους απρόβλεπτους λόγους του, λέγοντάς του αστειευόμενος: "Θέλω να χαλαρώσεις απόψε. Να πεις ό ,τι σου έρχεται στο μυαλό, μιας και όπως ξέρεις έχουμε καθυστέρηση επτά δευτερολέπτων στον ήχο. Αν όμως κερδίσεις, θα την κάνουμε για σένα εικοσάλεπτη", χτυπώντας τον φιλικά στην πλάτη και κάνοντας την αίθουσα να ξεσπάσει σε γέλια. Αλλα ούτε και η 'σιδηρά κυρία' Meryl Streep δεν έμεινε στο απυρόβλητο: "Δεκαπέντε υποψηφιότητες. Αυτό κι αν είναι ρεκόρ. Λυπάμαι που πρέπει να το πω, μα όταν κάποιος πετυχαίνει τέτοια νούμερα, δεν μπορεί παρά το μυαλό να πηγαίνει στα αναβολικά». Το ζεύγος Brangelina, τέλος, δέχθηκε μόνο... έμμεσα τα πυρά του, αφού ο Jackman έμεινε με ένα μισοτελειωμένο αστείο, συμπληρώνοντας χαμογελαστά: "Δεν έχω στην πραγματικότητα κάποιο αστείο για αυτούς, απλά είμαι υποχρεωμένος από το συμβόλαιό μου να τους αναφέρω κάθε πέντε λεπτά", ειρωνευόμενος την υπερέκθεση που απολαμβάνει από τα media το λαμπερό ζευγάρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου