Η ασφάλεια βλάπτει σοβαρά τη δημιουργία

Η ασφάλεια βλάπτει σοβαρά τη δημιουργία
Με μια συλλογική «Ανοιχτή επιστολή προς τους θεατές-πολίτες» που δημοσιεύτηκε την Τρίτη 7 Απριλίου στην εφημερίδα «Liberation», 13 σκηνοθέτες, ηθοποιοί και παραγωγοί του γαλλικού κινηματογράφου (μεταξύ των οποίων οι Σαντάλ Ακερμάν, Κριστόφ Ονορέ, Κατρίν Ντενέβ, Λουί Γκαρέλ) εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο νόμο «Δημιουργία και Διαδίκτυο» («Création et Internet») κατά της ηλεκτρονικής πειρατείας, αλλιώς αποκαλούμενο «νόμο Hadopi», που έχει κατατεθεί από την γαλλική κυβέρνηση και βρίσκεται ήδη στο στάδιο της οριστικής ψήφισής του.

Ο εν λόγω νόμος προβλέπει την ίδρυση μιας Ανώτατης αρχής για την διάδοση των έργων και την προστασία των δικαιωμάτων στο διαδίκτυο (της HADOPI), με την εξουσία να επιτηρεί την διακίνηση λογισμικού που πραγματοποιεί κάθε χρήστης και να προβαίνει κατά το δοκούν στην διακοπή της σύνδεσής του. Την ίδια στιγμή, η επιτήρηση των «πειρατών» από την ανώτατη αρχή και οι συνεπακόλουθες κυρώσεις φαίνεται πως δε θα υποκαθιστoύν το ενδεχόμενο ποινικής ή αστικής δίωξής τους.

«(...) Σήμερα, έχουμε την τύχη να ζούμε μια ψηφιακή επανάσταση που θα μας επιτρέψει, σε ένα αρκετά κοντινό μέλλον, να ξεπεράσουμε αρκετά εμπόδια και να ανοίξουμε το σινεμά μας σε όλες και όλους. Σήμερα, κάποιοι φοβούνται αυτή την επανάσταση και ανησυχούν για το μονοπώλιό τους. Ο νόμος "Δημιουργία και Διαδίκτυο" ανταποκρίνεται σε μια νόμιμη ανησυχία, που συμμεριζόμαστε: να χάσουν τα καλλιτεχνικά έργα την αξία τους και να παρακμάσουν λόγω της παράνομης διακίνησής τους στο διαδίκτυο. Ωστόσο, αυτός ο νόμος, που ισχυρίζεται ότι υπερασπίζεται την δημιουργία, δεν κάνει τίποτα άλλο από το να εγκαθιστά έναν μηχανισμό κυρώσεων, αμφίβολης συνταγματικότητας και ομιχλώδους τρόπου λειτουργίας (?)» δηλώνουν στην επιστολή τους οι 13 επιτιθέμενοι στο νόμο, για να συνεχίσουν λίγο παρακάτω:

«(...) Δημαγωγικός, τεχνικά ανεφάρμοστος, με βλακώδη άγνοια των νέων μεθόδων διακίνησης λογισμικού και καθαρά καταπιεστικός, αυτός ο νόμος είναι επίσης μια χαμένη ευκαιρία. Χωρίς να προβλέπει καμία φόρμα αποζημίωσης για τους δικαιούχους, ο νόμος "Δημιουργία και Διαδίκτυο" δεν απευθύνεται ούτε στον κινηματογράφο στην ποικιλομορφία του, ούτε στους θεατές. Αποτελώντας μόνο μια ύστατη και μάταιη προσπάθεια αφανισμού της πειρατείας μέσω των κυρώσεων, χωρίς να ενδιαφέρεται για την δημιουργία μιας νόμιμης διακίνησης λογισμικού, προσβάσιμης και ανοιχτής στο διαδίκτυο, ο νόμος δεν απαντά σε καμία από τις προκλήσεις που θέτουν σήμερα οι νέες τεχνολογίες (...)»

Καταλήγοντας με ένα κάλεσμα προς όσους είναι ερωτευμένοι με τον κινηματογράφο αλλά και την ελευθερία να κάνουν το παν ώστε η φωνή τους να ακουστεί, οι συγγραφείς της ανοιχτής επιστολής έρχονται να ενώσουν την φωνή τους με όσους έχουν ήδη αντιτεθεί σε μια σειρά νομοθετικών μέτρων, που επιχειρούν να ανακόψουν τις αναπόφευκτες εξελίξεις εντείνοντας την καταστολή.

Είχαν προηγηθεί καθηγητές Νομικής που έκαναν λόγο για έναν ανώφελο έως και αντισυνταγματικό νόμο, αλλά και ειδικοί του διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών που αποδόμησαν εξονυχιστικά τις μονομερείς μελέτες (περί βλαπτικής επίδρασης της πειρατείας στην οικονομία) στις οποίες βασίστηκε το επίμαχο νομοσχέδιο. Παρά τις συγκροτημένες προσπάθειες των παραπάνω να αποδείξουν ότι οι «πειρατές» είναι ένα κομμάτι ευρύ, δραστήριο και υγιές, του οποίου η δαιμονοποίηση μόνο κακό έχει να κάνει στην τέχνη, ο νόμος Hadopi αναμένεται σύντομα να προστεθεί σε μια λίστα που ολοένα και μεγαλώνει: αυτή των μέτρων εντεινόμενης «ασφάλειας». « C’est pour votre securité », όπως θα έλεγαν και οι Γάλλοι με καθησυχαστικό ύφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου